1) Amylas är ett enzym som bryter ned våran mat , amylas finns i bukspottkörteln.
Pepsin är också ett enzym som bryter ned protein men detta enzym formas i magen.
2) Tolvfingertarmen kan också kallas duodenum (extra poäng?)
3) Näringen tas främst upp i tunntarmen.
4)Druvsocker kan snabbt ge kroppen energi eftersom de inte behöver sönderdelas som andra sockerarter. druvsocker består av ensamma molekylringar. Stärkelse är stora molekyler som har hundratals druvsockermolekyler som sitter ihop och bildar spiralliknande kedjor. Cellulosa är lik stärkelsen förutom att cellulosamolekylkedjor är raka.
5)Snabba kolhydrater ger snabbt kroppen energi men varar inte särskilt länge, snabba kolhydrater finns i allt som är mycket soccker i t.ex kakor,godis, bullar osv. Långsamma kolhydrater ger kroppen lagom med energi och varar längre, Långsammma kolhydrater finns i pasta, bönor, baljväxter, potatis m.m
6) Protein är uppbyggt aminosyror, det finns olika aminosyror som kan kopplas ihop på andra sätt så att dom skapar olika proteiner.
7) Fett är uppbyggt av fettsyror och glycerol
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
haha due allt rolig:P kul att du fattar allt heh
1) Bra och intressant svar! Jo, du har faktist helt rätt att amylas bildas i bukspottkörteln men det finns faktist mest i saliven. I övrigt korrekt.
2)Njae, inga extrapoäng, du har ju inte svarat vad som händer i tolvfingertarmen? I tolvfingertarmen kommer det ut galla från gallblåsan som finfördelar fettet samt bukspott från bukspottkörteln som bryter ned kolhydrater, proteiner och fett. Det kommer också ut ämnen som höjer pH-värdet.
3) Rätt!
4)Jättebra svar!
5)Helt OK!
6) Bra svar!
7) Korrekt! /Johan
haha kuul
du vet ju vad jag menar lol!!
bullets yeah:P
Skicka en kommentar